fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zakwas do wypiekania chleba

4 dni

Składniki

  • 400 g mąki bezglutenowej np. gryczanej, ryżowej, amarantusowej, z quinoa
  • 400 g wody żywiec
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 łyżka(-i) cukru

Wartość odżywcza

33g węglowodany netto (86,8%)
1g tłuszcz (2,6%)
4g białko (10,5%)
4g błonnik
173 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Do wyparzonego słoika wsyp wieczorem 100 g mąki, dodaj cytrynę, cukier i wodę. Wymieszaj wyparzoną łyżką, przykryj słoik ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (np. pod kaloryferem).
  2. Rano ponownie wymieszaj składniki wyparzoną łyżką (drewnianą lub metalową), przykryj słoik odstaw.
  3. Wieczorem dokarm zakwas: dodaj 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką i odstaw.
  4. Po 12 godzinach znów wymieszaj składniki. Kolejnego wieczoru dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką. Rano wymieszaj składniki, a wieczorem ponownie dokarm zakwas i wymieszaj. Odczekaj jeszcze 10-12 godzin.
  5. Bezglutenowy zakwas na chleb powinien być gotowy do użycia: wyrośnięty, pełen pęcherzyków powietrza.

Wartość odżywcza dla

100 g: 173 kalorii, 4 g białka, 1 g tłuszczów, 37 g węglowodanów.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
zakwas
zakwas chlebowy

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00