Sposób przygotowania
- Do wyparzonego słoika wsyp wieczorem 100 g mąki, dodaj cytrynę, cukier i wodę. Wymieszaj wyparzoną łyżką, przykryj słoik ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (np. pod kaloryferem).
- Rano ponownie wymieszaj składniki wyparzoną łyżką (drewnianą lub metalową), przykryj słoik odstaw.
- Wieczorem dokarm zakwas: dodaj 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką i odstaw.
- Po 12 godzinach znów wymieszaj składniki. Kolejnego wieczoru dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką. Rano wymieszaj składniki, a wieczorem ponownie dokarm zakwas i wymieszaj. Odczekaj jeszcze 10-12 godzin.
- Bezglutenowy zakwas na chleb powinien być gotowy do użycia: wyrośnięty, pełen pęcherzyków powietrza.
Wartość odżywcza dla
100 g: 173 kalorii, 4 g białka, 1 g tłuszczów, 37 g węglowodanów.