Sposób przygotowania
- Podziel kalafior na różyczki i gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź.
- Foremkę żaroodporną o wielkości 18 cm x 25 cm posmaruj masłem i napełnij kalafiorem.
- Boczek zrumień na patelni i przełóż na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Posyp kalafior boczkiem i cebulą.
- W naczyniu zmiksuj lekko jajka, philadelphia, przecier pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z utartym serem cheddar.
- Wyłóż masę na kalafior, lekko przemieszaj.
- Wstaw foremkę do nagrzanego na 175°C piekarnika i piecz przez 20 minut.
TIPS:
Jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Warzywo to jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu.