fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zapiekanka kalafiorowa z boczkiem, jajkami i cheddar

35 min.

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 1 łyżka(-i) drobno pokrojonej cebuli
  • 1 szt. ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka(-i) pomidorowego przecieru
  • 150 g gotowanego boczku
  • 300 ml śmietanki, 36% tł. lub śmietany kokosowej
  • 125 szt. serek philadelphia, 23% tł
  • 2 szt. jajka
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka(-i) masła
  • 1 szczypta(-y) sól i biały pieprz do smaku

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (7,6%)
40g tłuszcz (60,6%)
21g białko (31,8%)
3g błonnik
474 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Podziel kalafior na różyczki i gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź.
  2. Foremkę żaroodporną o wielkości 18 cm x 25 cm posmaruj masłem i napełnij kalafiorem.
  3. Boczek zrumień na patelni i przełóż na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę z czosnkiem.
  4. Posyp kalafior boczkiem i cebulą.
  5. W naczyniu zmiksuj lekko jajka, philadelphia, przecier pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z utartym serem cheddar.
  6. Wyłóż masę na kalafior, lekko przemieszaj.
  7. Wstaw foremkę do nagrzanego na 175°C piekarnika i piecz przez 20 minut.

TIPS:

Jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Warzywo to jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cheddar
dziecko
impreza
jajka
kalafior
na ciepło
obiad
serek
URODZINY
zapiekanka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00