fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zapiekanka rybna z cukinią i tapenadą z czarnych oliwek

60 min.

Składniki

  • 120 g filet świeżej ryby np. sandacz
  • 1 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka(-i) masła klarowanego
  • 0,5 szklanka(-i) czarnych oliwek
  • 2 łyżka(-i) pietruszki
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 1 szt. cytryny
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • 1 szczypta(-y) soli
  • 1 szczypta(-y) tymianku
  • 1 łyżeczka(-i) kapar (lub ogórka kiszonego)
  • 1-2 szt. fileciki anchois (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczka(-i) musztardy

Wartość odżywcza

9g węglowodany netto (9,5%)
53g tłuszcz (55,8%)
33g białko (34,7%)
7g błonnik
650 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki i ziołową przyprawą do ryb. Czarne oliwki podduś delikatnie na niewielkiej ilości oleju kokosowego, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Następnie przełóż je do kielicha miksera, dodaj czosnek, kapary (lub ogórek kiszony), fileciki anchois (opcjonalnie), musztardę, tymianek,  sól i pieprz i zmiksuj na gładką pastę, jet to tzw. tapenada. Cukinie umyj i zetnij z niej końce, i pokrój wzdłuż na cienkie plastry lub tarki. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby.
  3. Na wierzchu ryby umieść 1-centymetrową warstwę tapendy z czarnych oliwek. Rybę zapiekaj przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.
  4. Następnie przygotuj sos: do rondelka przełóż sok z cytryny, olej kokosowy i odrobinę masła klarowanego, całość delikatnie podgrzej i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę pieprzu do smaku. Upieczoną rybę z cukinią podawaj polaną sosem cytrynowo-kokosowym.

TIPS!

Tapenada to nic innego jak zmiksowane oliwki i kapary wymieszane z oliwą. Pasta z oliwek ma wytrawny smak i idealnie sprawdza się jako pasta do pieczywa.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
anchois
cukinia
dziecko
kapary
lekkostrawna
oliwki
ryba
tapenada
zapiekanka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00