Sposób przygotowania
- Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki i ziołową przyprawą do ryb. Czarne oliwki podduś delikatnie na niewielkiej ilości oleju kokosowego, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Następnie przełóż je do kielicha miksera, dodaj czosnek, kapary (lub ogórek kiszony), fileciki anchois (opcjonalnie), musztardę, tymianek, sól i pieprz i zmiksuj na gładką pastę, jet to tzw. tapenada. Cukinie umyj i zetnij z niej końce, i pokrój wzdłuż na cienkie plastry lub tarki. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby.
- Na wierzchu ryby umieść 1-centymetrową warstwę tapendy z czarnych oliwek. Rybę zapiekaj przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.
- Następnie przygotuj sos: do rondelka przełóż sok z cytryny, olej kokosowy i odrobinę masła klarowanego, całość delikatnie podgrzej i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę pieprzu do smaku. Upieczoną rybę z cukinią podawaj polaną sosem cytrynowo-kokosowym.
TIPS!
Tapenada to nic innego jak zmiksowane oliwki i kapary wymieszane z oliwą. Pasta z oliwek ma wytrawny smak i idealnie sprawdza się jako pasta do pieczywa.