fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem z zielonego groszku

60 min.

Składniki

  • 2 szt. filetu z dorsz
  • 200 g szpinaku
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 1 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g makaronu z zielonego groszku, suchego
  • 1 łyżka(-i) skórki z cytryny
  • 0,5 g soli
  • 1 szczypta(-y) ziołowego pieprzu

Wartość odżywcza

28g węglowodany netto (26,7%)
40g tłuszcz (38,1%)
37g białko (35,2%)
10g błonnik
640 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, następnie podduś na złoty kolor na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Gotową przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Rybę podziel na kawałki, posyp solą i pieprzem i przełóż do naczynia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko kokosowe, makaron z zielonego groszku lub inny pełnoziarnisty makaron, liście szpinaku listki szpinaku, kapary i starta skórkę z cytryny.
  3. Jeżeli tolerujesz dodaj odrobinę parmezanu. Całość delikatnie wymieszaj i zamknij pokrywą. Przełóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekaj przez 45 minut.
  4. Podawaj z dodatkiem oliwy z oliwek i siekaną kolendrą. Przepis na 2 porcje.

TIPS!

Makaron z zielonego groszku, soczewicy lub ciecierzycy jest świetną alternatywą dla zbożowych makaronów, zawiera miej węglowodanów a dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Makron ekologiczny z zielonego groszku znajdziesz tutaj.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
dorsz
dziecko
groszek
makaron
na obiad
ryba
stabilizacja
szpinak
zapiekanka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00