fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zimne nóżki

14

Składniki

  • 2 szt. nogi wieprzowe
  • 50 ml ocet jabłkowy
  • 5 szt. liść laurowy
  • 6 szt. ziele angielskie
  • 1 łyżka(-i) sól kłodawska
  • 0,5 łyżeczka(-i) pieprz czarny zmielony
  • 2 szt. dużej marchewki
  • 1 szt. por
  • 1 szt. pietruszki
  • 0,5 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 0,5 łyżeczka(-i) majerankiem
  • 4 szt. czosnek
  • 2 łyżka(-i) natka pietruszki

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
14g tłuszcz (46,7%)
16g białko (53,3%)
0g błonnik
197 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Nogi wieprzowe lub wołowe (jeżeli dysponujesz dodaj również kurze łapki np. gnaty, kości z dziczyzny) myjemy w zimnej wodzie i dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny. Wkładamy je do szerokiego rondla i zalewamy wodą, aż do całkowitego zakrycia.
  2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól do smaku, ocet jabłkowy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 1,5 godziny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i dusimy do czasu oddzielenia mięsa od kości.
  3. Ugotowane mięso przecedzamy przez gęste sito do garnka. Po przestygnięciu obieramy je i kroimy drobno. Podobnie postępujemy z ugotowaną włoszczyzną, kroimy na mniejsze kawałki, w plastry lub kostkę, według uznania. Pokrojone mięso wkładamy do przecedzonego wywaru po gotowaniu nóżek, doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem, majerankiem (opcjonalnie). Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  4. Następnie siekamy drobno czosnek (jeżeli tolerujesz) i natkę pietruszki. Dodajemy do nóżek, mieszamy. Lekko przestudzone wlewamy do salaterek, słoików lub innych pojemników. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane zimne nóżki gęstnieją same bez potrzeby dodatku żelatyny. Chyba, że używamy małej ilości nóżek w stosunku do innych składników albo robisz galaretkę na innych partiach mięsa, bez nóżek, wtedy dodatek żelatyny jest konieczny. W takim przypadku należy dodać odpowiednią ilość żelatyny na daną ilość wody zgodnie z instrukcją. Możesz również użyć agaru, jest on również bardzo korzystny i zdrowy, ale nie ma on takich właściwości regeneracyjnych na stawy jak naturalny kolagen. Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym i przygotować zimne nóżki z kurczaka lub mieszanki mięs, przepis pozostaje bez zmian. Ich smak będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty. Zimne nóżki mają długą przydatność do spożycia, nawet do 2 tygodni.

Jedna porcja waży ok. 200g

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
galaretka
kolagen
nogi wieprzowe
zimne nóżki

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00