Sposób przygotowania
- Namocz grzyby we wrzątku. Odcedź ale zachowaj wodę. Pokrój grzyby w drobną kostkę.
- Pokrój drobno warzywa korzeniowe a szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone grzyby, seler i pasternak i duś przez 5 minut.
- Następnie wlej bulion i gotuj zupę 20 minut pod przykryciem. Wymieszaj widelcem roztrzepane jajko z mąką migdałową i błonnikiem. Wlewaj kluski do gotującej się zupy. Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.
TIPS
Mąkę migdałową najlepiej przygotować na bieżąco przy pomocy młynka do mielenia ziaren lub kawy, w taki sposób minimalizujemy ryzyko utlenianie się kwasów tłuszczowych, zawartych w orzechach. Dobrej jakości młynne do mielenia ziaren, którego ja używam, znajdziesz tutaj. Mielone ziarna babki płesznik znajdziesz tutaj.