fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zupa grzybowa z kluskami niskowęglowodanowymi

45 min.

Składniki

  • 50 g selera korzennego
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. pasternaka
  • 30 g masła klarowanego
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka(-i) suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • Kluski lane
  • 3 łyżka(-i) mąka migdałowa
  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżeczka(-i) zmielonej babki płesznik

Wartość odżywcza

6g węglowodany netto (16,7%)
20g tłuszcz (55,6%)
10g białko (27,8%)
2g błonnik
261 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Namocz grzyby we wrzątku. Odcedź ale zachowaj wodę. Pokrój grzyby w drobną kostkę.
  2. Pokrój drobno warzywa korzeniowe a szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone grzyby, seler i pasternak i duś przez 5 minut.
  3. Następnie wlej bulion i gotuj zupę 20 minut pod przykryciem. Wymieszaj widelcem roztrzepane jajko z mąką migdałową i błonnikiem. Wlewaj kluski do gotującej się zupy. Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.

TIPS

Mąkę migdałową najlepiej przygotować na bieżąco przy pomocy młynka do mielenia ziaren lub kawy, w taki sposób minimalizujemy ryzyko utlenianie się kwasów tłuszczowych, zawartych w orzechach. Dobrej jakości młynne do mielenia ziaren, którego ja używam, znajdziesz tutaj. Mielone ziarna babki płesznik znajdziesz tutaj.

 

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
dziecko
grzybowa
grzyby
kapusta
Łazanki
makaron
na ciepło
niskowęglowodanowe
pasta
święta
ZUPA

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00