Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj. W garnku przygotuj bulion warzywny (seler, marchew, cebula, por, pietruszka) lub wywar z kości z warzywni. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie ok. 5 minut.
- Na maśle klarowanym lub oleju kokosowym duś pod przykryciem cebulę, aż się zeszkli. Dodaj odsączone z wody, posiekane grzyby i posiekane świeże boczniaki shitake lub pieczarki. Następnie duś wszystko
do miękkości 10 minut i przełóż duszone grzyby do garnka z domowym bulionem. - Dodaj śmietanę (jeżeli tolerujesz) lub gęste mleko kokosowe, lub inną śmietanę roślinną, pieprz, sól, kurkumę i świeżo starty czosnek. Całość gotuj ok. 10 minut, opcjonalnie zmiksuj na gładki krem i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Podawaj z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką lub kolendrą.
TISP!
Do przygotowania zupy możesz wykorzystać suszone grzyby lub mrożone dostępne w sklepie. Najwięcej wartości mają grzyby leśne. Grzyby są dobrym źródłem białka i żelaza niehemowego, o wysokiej przyswajalności. Niezbędne w diecie wegetariańskiej.