Sposób przygotowania
- Obrać cebulę, seler, marchew, pietruszkę, por i pokroić w kostkę lub w paski.
- W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, a po chwili warzywa i wszystko poddusić.
- Po kilku minutach zalać wrzątkiem ponad wysokość warzyw (około 1,5 litra), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć garnek i gotować ok. 20 min.
- W tym czasie umyć i osuszyć łososia, pokroić w grubą kostkę. Można użyć innej ryby.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucić kawałki łososia i wymieszać. Wlać passatę pomidorową i gotować 15 minut na wolnym ogniu.
- Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kurkuma, natką pietruszki, dużą ilością koperku, erytrytolem (około 2 łyżeczki) dla złamania kwaśnego smaku.
- Gdyby zupa będzie zbyt rzadka, odparować wodę, gdy zbyt gęsta dodać odrobinę wrzątku.