fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Żurek na zakwasie z kaszy gryczanej

30 min.

Składniki

  • Zakwas z kaszy gryczanej
  • 1 szklanka(-i) kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szt. główki czosnku
  • 3 l wody
  • Żurek na zakwasie z kaszy gryczanej
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka(-i) zakwasu gryczanego zmiksowanego
  • 0,25 szklanka(-i) suszonych grzybów leśnych
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 4 łyżka(-i) chrzanu
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18% lub mleka kokosowego
  • 1 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 1 łyżeczka(-i) majeranek
  • 1 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 0,25 łyżeczka(-i) pieprzu
  • 4 szt. jajka
  • 200 g białej kiełbasy

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (15,2%)
8g tłuszcz (24,2%)
20g białko (60,6%)
2g błonnik
420 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zakwas gryczany. Do tego potrzebujesz 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej, jedną główkę czosnku i 3 litry wody. Kaszę wsyp do dużego słoja i zalej wodą. Dodaj obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku. Zostaw w spokoju na co najmniej tydzień.
  2. Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem. Grzyby namoczone najlepiej dzień wcześniej, odsącz, a wodę, w której się moczyły, dodaj do bulionu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.
  3. Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz. Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i swojską białą kiełbaską.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
danie na ciepło
jajka
Kiełbasa biała
święta
WIELKANOC
ZUPA
Żurek

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00