Sposób przygotowania
- Przygotuj zakwas gryczany. Do tego potrzebujesz 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej, jedną główkę czosnku i 3 litry wody. Kaszę wsyp do dużego słoja i zalej wodą. Dodaj obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku. Zostaw w spokoju na co najmniej tydzień.
- Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem. Grzyby namoczone najlepiej dzień wcześniej, odsącz, a wodę, w której się moczyły, dodaj do bulionu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.
- Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz. Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i swojską białą kiełbaską.