fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Żurek

45 min.

Składniki

  • 75 g żytniego zakwasu
  • 1 l mięsnego bulionu
  • 1 szt. mała cebula
  • 1 szt. ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka(-i) majeranku
  • 2 szt. ziarna angielskiego ziela
  • 1 liść(-ie) laurowy
  • 1 łyżka(-i) chrzanu
  • g sól i czarny pieprz do smaku
  • 50 ml kwaśnej śmietany, min18% tł.
  • 150 ml gotowanego boczku

Wartość odżywcza

2g węglowodany netto (11,8%)
11g tłuszcz (64,7%)
4g białko (23,5%)
0g błonnik
106 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj bulion np. na żeberkach wieprzowych z dodatkiem warzyw, odcedź. Do bulionu dodaj zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę.
  2. Następnie włóż ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj zupę przez 10 minut
  3. Dopraw zupę chrzanem, solą, pieprzem, majerankiem i kwaśną śmietaną.
  4. Pokrój w kostkę boczek i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
  5. Podaj żurek z jajkiem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
na ciepło
obiad
święta
WIELKANOC
ZUPA
Żurek

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00