fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Chleb dyniowy bez jajek

80 min

Składniki

  • 200 g mąki kokosowej
  • 350 g dynia hokkaido surowa
  • 3 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 2 łyżka(-i) ocet jabłkowy
  • 40 g babki płesznik mielonej
  • 100 ml woda
  • 1 łyżeczka(-i) sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 0,5 łyżeczka(-i) zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka(-i) soli

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (9,4%)
71g tłuszcz (55,5%)
45g białko (35,2%)
50g błonnik
1060 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1.  Świeżą dynię wypestkuj i pokrój na kawałki. Zapiecz w piekarniku do miękkości, ostudź następnie usuń skórkę i rozdrobnij widelcem lub bardzo delikatnie blenderem.
  2. Babkę płesznik (psyllium) zalej wodą, pomieszaj i odstaw na bok. Po paru minutach powstanie z niej glut jak z nasion siemienia lnianego, który zastąpi nam jajko (jeżeli tolerujesz jajko, możesz użyć jajka całe lub żółtko). W misce wymieszaj wszystkie składniki.
  3.  Olej kokosowy podgrzej w rondelku do postaci płynnej. Dynię startą na dużych oczkach zmieszaj z olejem i „jajkiem” W drugiej misce zmieszaj mąkę kokosową z przyprawami,  octem  i sodą po czym dodaj dynię. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, a na koniec ugnieć dokładnie ciasto.
  4. Przełóż ciasto do formy, piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, na termoobiegu, ok godzinę. Ciasto studzimy. Do przepisu możesz dodać przecier pomidorowy, bazylię, zioła prowansalskie i wtedy otrzymasz spód do pizzy. Podawaj np. z guac-kale.

TIPS!

Dynie Hokkaido nie musisz obierać, po pieczeniu jej skóra nadaje się do jedzenia i jest świetnym źródłem błonnika. Babka płesznik nazywamy również błonnikiem witalnym czy psyllium. Znajdziesz ja tutaj. 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
babka płesznik
bez jajka
bułki
CHLEB
chleb bez jajka
chleb dyniowy
chleb lchf
chleb niskowęglowodanowy
dynia
hokkaido
keto
mąka kokosowa
pieczywo
spód do pizzy

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00