Sposób przygotowania
- Świeżą dynię wypestkuj i pokrój na kawałki. Zapiecz w piekarniku do miękkości, ostudź następnie usuń skórkę i rozdrobnij widelcem lub bardzo delikatnie blenderem.
- Babkę płesznik (psyllium) zalej wodą, pomieszaj i odstaw na bok. Po paru minutach powstanie z niej glut jak z nasion siemienia lnianego, który zastąpi nam jajko (jeżeli tolerujesz jajko, możesz użyć jajka całe lub żółtko). W misce wymieszaj wszystkie składniki.
- Olej kokosowy podgrzej w rondelku do postaci płynnej. Dynię startą na dużych oczkach zmieszaj z olejem i „jajkiem” W drugiej misce zmieszaj mąkę kokosową z przyprawami, octem i sodą po czym dodaj dynię. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, a na koniec ugnieć dokładnie ciasto.
- Przełóż ciasto do formy, piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, na termoobiegu, ok godzinę. Ciasto studzimy. Do przepisu możesz dodać przecier pomidorowy, bazylię, zioła prowansalskie i wtedy otrzymasz spód do pizzy. Podawaj np. z guac-kale.
TIPS!
Dynie Hokkaido nie musisz obierać, po pieczeniu jej skóra nadaje się do jedzenia i jest świetnym źródłem błonnika. Babka płesznik nazywamy również błonnikiem witalnym czy psyllium. Znajdziesz ja tutaj.