Sposób przygotowania
- Wszystkie mokre składniki dokładnie, ale powoli wymieszaj w mikserze.
- Następnie dodaj mąkę kokosową, babkę płesznik, nasiona chia, sodę oczyszczoną i przyprawy (np. zioła prowansalskie, kurkuma, kozieradkę, bazylię, nasiona czarnuszki i hemu).
- Zwiększ prędkość mieszania i mieszaj jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej, lepkiej masy.
- Wylej ciasto do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posyp nasionkami chia lub czarnuszką w ilości wg uznania.
- Przygotowany chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i wypiekaj 45 minut w trybie termoobiegu. Przepis na ok. 20 kromek, jedna kromka to ok. 1 g węglowodanów netto. Podawaj np. z pastą z bakłażana.
TIPS!
Babka płesznik to roślina jednoroczna o małych brunatnych lub jasnobrązowych nasionach bogatych w błonnik. Nasiona zawierają błonnik, przy czym najwięcej błonnika, bo aż 85% zawierają łuski nasion. Dlatego właśnie łuski nasion mieli się i wykorzystuje jako błonnik, nazywany również błonnikiem witalnym czy psyllium. Znajdziesz ja tutaj.