Sposób przygotowania
- Bakłażany nakłuj widelcem, a następnie wyłóż na blachę i przełóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub grilluj na elektrycznym grillu przez około 15 minut z każdej strony.
- Bakłażan odłóż do ostudzenia, a następnie obierz i przełóż do kielicha blendera. Cebule obierz i pokrój w kostkę i podduś na złoto na patelni na oleju kokosowym.
- Zeszkloną cebulę przełóż do kielicha blendera, dodaj obrany czosnek, suszone pomidory, sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne i pastę tahinii.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, opcjonalnie dodaj do smaku kolendrę lub pietruszkę. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
- Świetnie nadaję się na kanapki z chleba z babka płesznik lub jako dip do surowych warzyw.
TIPS!
W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu., ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. Zamiennie do bakłażana możesz użyć również paprykę.