Sposób przygotowania
- Do miski przełóż wszystkie suche składniki i wymieszaj. W drugim naczyniu ubij jajka z gęstym mlekiem kokosowym i olejem.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj. Odstawić na 10 minut, aby ciasto napęczniało. Jeśli jest za bardzo gęste, dodaj więcej śmietany lub wody. Ciasto powinno być gęste, ale dać się lekko mieszać.
- Następnie przełóż ciasto do formy o dł. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź powierzchnię i posypać sezamem lub czarnuszką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175oC i wypiekaj chleb przez około 40 – 45 minut.
- Ostudź, zawiń w papier do pieczenia i przechowuj w lodówce. Jeden bochenek to około. 18-20 kromek. Podawaj np. z pastą z bakłażana.
TIPS!
Babka płesznik to roślina jednoroczna o małych brunatnych lub jasnobrązowych nasionach bogatych w błonnik. Nasiona zawierają błonnik, przy czym najwięcej błonnika, bo aż 85% zawierają łuski nasion. Dlatego właśnie łuski nasion mieli się i wykorzystuje jako błonnik, nazywany również błonnikiem witalnym czy psyllium. Znajdziesz ja tutaj.