Sposób przygotowania
- Przygotuj puree z dyni. Dynię pokrój w półksiężyce, skrop delikatnie oliwą, posyp solą, rozmarynem i ostrą papryką. Następnie przełóż do pieca na 15-20 min 180topni (aż będzie mięciutka). Po wyciągnięciu całość zmiksuj za pomocą blendera na puree. Dynia typu Hokaido nadaję się do zmiksowania ze skórą, dzięki czemu ma jeszcze mniejszą zawartość węglowodanów. Puree możesz wykorzystać do przygotowania np. zupy z dyni i imbiru.
- Na patelni podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną cebulkę, dorzuć puree z dyni i ocet, wymieszaj i duś ok 3 min. Następnie zrób miejsce na jajka i wbij do dynii.
- Dopraw solą himalajską, ostra papryką i szałwią lub rozmarynem, dodaj ćwiartki pomidora i posyp pokrojonym serem kozim (można użyć fety czy mozzarelli) lub jeżeli unikasz produktów mlecznych użyj szynkę parmeńską .
- Całość duś pod przykryciem ok. 3-5 min aż zetną się całkiem białka jaj podawaj posypane kolendrą lub kiełkami i skrop oliwą.