Sposób przygotowania
- Kromkę chleba wyłóż na suchą patelnię i przypiekaj na suchej patelni na złoty kolor. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżką i przełóż do miski.
- Dodaj odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek, pieprz, sok z limonki, sól, kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Całość dobrze wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę z solą i octem. Wrzącą wodę zamieszaj łyżką tak, aby powstał w niej wir. Jajko wbij w środek wiru i gotuj ok. 1-1,5 minuty. Możesz jajko przygotować również tradycyjnie gotowane na miękko. Ugotowane jajka przełóż na talerz.
- Grzankę posmaruj pesto i pastą z awokado, rukolę, a na niej plaster łososia (gotowanego lub wędzonego na zimno). Na wierzch wyłóż jajko w koszulce i udekoruj kiełkami i plastrami rzodkiewki. Podawaj z sałatką z jarmużu i oliwa.
TIPS!
Ryby wędzone na zimno są o wiele zdrowsze niż te wędzone na ciepło.