fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Jajko zapiekane w awokado z pesto z suszonych pomidorów

15 min.

Składniki

  • 1/2 szt. awokado
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka(-i) pesto z suszonych pomidorów na oliwie
  • 100 g bukiet sałat z jarmużem
  • 1/2 szt. pomidor
  • 15 g cebula czerwona
  • 1 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 2 łyżka(-i) oliwa z olwiek
  • 1 łyżka(-i) szczypiorek
  • 1 szczypta(-y) soli i pieprzu

Wartość odżywcza

9g węglowodany netto (12%)
55g tłuszcz (73,3%)
11g białko (14,7%)
6g błonnik
620 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, delikatnie poszerz miejsce po pestce. Tak gotowe awokado przełóż do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu).
  2. Do zagłębień po pestce przełóż odrobinę oleju kokosowego i jajko (najlepiej wybić żółtko i jajko do osobnych miseczek, przełożyć żółtko do awokado a następnie dodać białko tak). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Naczynie z awokado przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury  170 stopni i zapiekaj przez 7-10 minut aż do ścięcia białka.
  4. Bukiet sałat z jarmużem dokładnie umyj, pomidorki koktajlowe pokrój na pół a  cebulę pokrój w piórka.
  5. Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz, polej pesto z suszonych pomidorów i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  6. Podawaj z miksem sałat z warzywami polane oliwą z oliwek.

TIPS!

Aby awokado nie ściemniało podczas pieczenia skrop je dodatkowo sokiem z cytryny.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
dziecko
jaja
jajko
pesto
śniadanie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00