Sposób przygotowania
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, delikatnie poszerz miejsce po pestce. Tak gotowe awokado przełóż do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu).
- Do zagłębień po pestce przełóż odrobinę oleju kokosowego i jajko (najlepiej wybić żółtko i jajko do osobnych miseczek, przełożyć żółtko do awokado a następnie dodać białko tak). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Naczynie z awokado przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekaj przez 7-10 minut aż do ścięcia białka.
- Bukiet sałat z jarmużem dokładnie umyj, pomidorki koktajlowe pokrój na pół a cebulę pokrój w piórka.
- Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz, polej pesto z suszonych pomidorów i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Podawaj z miksem sałat z warzywami polane oliwą z oliwek.
TIPS!
Aby awokado nie ściemniało podczas pieczenia skrop je dodatkowo sokiem z cytryny.