fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pieczone warzywa z pesto

45 min.

Składniki

  • 300 g kalafiora
  • 200 g brokułu
  • 300 g cukinii
  • 300 g bakłażana
  • 1 szt. mała papryka, żółta
  • 1 szt. mała papryka, czerwona
  • 1 szt. mała papryka zielona
  • 2 łyżka(-i) oliwy
  • 1,5 łyżeczka(-i) soli morskiej, grubo ziarnistej
  • 1 liść(-ie) doniczka dorodnej bazylii
  • 1 szt. czosnek solo, pieczony
  • 2 łyżka(-i) pestek dyni
  • 2 łyżka(-i) utartego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szczypta(-y) sól do smaku

Wartość odżywcza

3g węglowodany netto (6,8%)
33g tłuszcz (75%)
8g białko (18,2%)
7g błonnik
379 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj żaroodporne naczynie o rozmiarach 20 cm x 35 cm. Nastaw piekarnik na 175° Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster przekrój na pół. Posól i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij lekko z nadmiaru wody.
  2. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Papryki oczyść z nasion i pokrój wzdłuż w słupki. Umieść warzywa w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą, oprósz solą i lekko wymieszaj.
  3. Dodaj do warzyw nieobrany czosnek i piecz warzywa przez 30 minut.
  4. Przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię – liście i młode łodygi. Dodaj upieczony i obrany czosnek, pestki dyni i oliwę.
  5. Zmiksuj i wymieszaj na koniec z parmezanem i solą do smaku. Podawaj warzywa z pesto.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bakłażan
bez jajek
brokuł
cukinia
dodatki
dziecko
GRIL
kalafior
lekkostrawna
obiad
papryka
parmezan
pieczone warzywa
warzywa

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00