Sposób przygotowania
- Ryby bardzo dokładnie osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na kawałki, a następnie posól solą i pieprzem i odłóż. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach a następnie przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą i dopraw przyprawami. Cebulę, seler naciowy i por pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju kokosowym, a następnie dodaj do warzyw.
- Całość gotuj przez 10 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodaj masło klarowane, ocet jabłkowy, balsamiczny i ziele angielskie i listek laurowy.
- Do podgotowanych warzyw dodaj kawałki ryby i całość zalej pasatom pomidorową, delikatnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze świeżym koperkiem lub pietruszką i dodatkiem oliwy z oliwek.
TIPS
Ryby warto kupować z oznaczeniem certyfikatu ASC lub MSC są one dostępne w Lidlu, biedronce czy makr, warto zwrócić na to uwagę. Przepis na domowe suszone pesto znajdziesz tutaj.