Sposób przygotowania
- Batat, marchewkę, seler korzenny, pietruszkę dokładnie umyj i ugotuj w skórce. Następnie odsącz z wody, poczekaj aż ostygną, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ale nie przegotuj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Świeży por, obrane jabłko i ogórka kiszonego również pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw.
- Zielony groszek odsącz z wody i przełóż do miski z warzywami. Krewetki lub domową szynkę pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników.
- Do całości dodaj musztardę i domowym majonezem, dopraw pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj dla połączenia się składników.
TIPS!
Sałatka jarzynowa świetnie nadaje się na drugie danie jak i jako dodatek do dań. Jeżeli zależy Ci na obniżeniu węglowodanów zamiast batata użyj podwójna porcję selera korzennego.