Sposób przygotowania
- Śledzie wymocz w zimnej wodzie, odsącz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Ugotuj jajka na półtwardo, wystudź, a następnie oddziel żółtka od białek i pokrój na drobną kostkę. Szczypiorek, ogórki i cebulę również pokrój w drobną kostkę.
- W misce układaj warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, ogórek kiszony, bialka, majonez, żółtka, cebula, majonez i szczypiorek. Można też całość wymieszać. Gotowe danie wstaw do lodówki, najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy smaki „przegryzą się”.
TIPS
Śledzie są świetnym źródłem kwasów omega 3, szczególnie dlatego że spożywamy je na surowo bez obróbki termicznej, która bardzo często powoduje zmiany struktury kwasów omega 3 , które przekształcają się w szkodliwe utlenione kwasy tłuszczowe typu trans. Wybieraj śledzie oznaczone certyfikatem MSC.