fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka śledziowa warstwowa

25 min.

Składniki

  • 100 g śledzia w zalewie (1 płat)
  • 1 łyżka(-i) majonezu domowego na oliwie
  • 2 szt. jajek
  • 2 szt. ogórka kiszonego
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 1 pęczka (-i) szczypiorku
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli i pieprzu

Wartość odżywcza

10g węglowodany netto (11,5%)
43g tłuszcz (49,4%)
34g białko (39,1%)
2g błonnik
567 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie, odsącz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotuj jajka na półtwardo, wystudź, a następnie oddziel żółtka od białek i pokrój na drobną kostkę. Szczypiorek, ogórki i cebulę również pokrój w drobną kostkę.
  3. W misce układaj warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, ogórek kiszony, bialka, majonez, żółtka, cebula, majonez i szczypiorek. Można też całość wymieszać. Gotowe danie wstaw do lodówki, najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy smaki „przegryzą się”.

TIPS

Śledzie są świetnym źródłem kwasów omega 3, szczególnie dlatego że spożywamy je na surowo bez obróbki termicznej, która bardzo często powoduje zmiany struktury kwasów omega 3 , które przekształcają się w szkodliwe utlenione kwasy tłuszczowe typu trans. Wybieraj śledzie oznaczone certyfikatem MSC.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cebula
jajka
majonez
ogórek
ryba
Sałatka
śledzie
szczypiorek
Wegetariański

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00