fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka z pieczonym batatem i chrupiąca ciecierzycą

15 min.

Składniki

  • 2 garść(-ie) szpinaku
  • 2 garść(-ie) baby leaves
  • 30 g chrupiącej ciecierzycy
  • 30 g komosy ryżowej
  • 0,5 szt. awokado
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szt. limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka(-i) octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka(-i) octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka(-i) kolendry
  • 1 szczypta(-y) suszonej mięty
  • 50 g pieczonego batata
  • 1 szczypta(-y) czarnuszki

Wartość odżywcza

31g węglowodany netto (41,3%)
33g tłuszcz (44%)
11g białko (14,7%)
13g błonnik
490 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Komosę ryżową namocz minimum 6 h, a następnie ugotuj. Batata upiecz w piekarniku.  Szpinak i mix młodych liści dokładnie umyj i przełóż na talerz.
  2. Dodaj pieczonego batata lub dynią, ugotowaną komosę, ugotowaną lub chrupiąca ciecierzycę, pomidorki koktajlowe.
  3. Przygotowaną sałatkę polej dresingiem przygotowanym na oliwę z oliwek, dodatkiem limonki, octu jabłkowego i balsamicznego oraz odrobiną suszonej mięty i kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i posyp czarnuszką.

TIPS!

Polecam wykorzystanie zarówno komosy, jak i batata z poprzedniego dnia, wtedy przygotowanie sałatki będzie o wiele szybsze. Możesz również wykorzystać pieczonego buraka, dynie czy inne warzyw, które zostały z dnia poprzedniego.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
batat
ciecierzyca
do pracy
II śniadanie
komosa ryżowa
Sałatka
śniadanie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00