fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Złoty hummus z marchewki

1h 10 min

Składniki

  • 170 szt. marchew jedna duża
  • 160 g ciecierzycy
  • 1 łyżka(-i) pasty tahini
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 szczypta(-y) curry
  • 1 szczypta(-y) kuminu rzymskiego
  • 1 szczypta(-y) kurkumy
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 1/4 łyżeczka(-i) soli i pieprzu

Wartość odżywcza

21g węglowodany netto (31,3%)
30g tłuszcz (44,8%)
16g białko (23,9%)
39g błonnik
554 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej  do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i odstaw.
  2. Marchewki obrać, umyć i ułożyć równomiernie na przygotowanej wcześniej blasze, piec ok. 45 min lub do momentu, aż będą miękkie. Następnie odstaw  na ok. 15 min aż do ostudzenia.
  3. Ostudzone marchewki przełóż do rondelka, dodaj odsączoną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę, kmin rzymski, curry, kurkumę, czosnek, sól i pieprz.
  4. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania kremowej konsystencji.

TIPS!

Hummus z marchewki świetnie nadaje się do podania ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub pełnoziarnistym pieczywem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
ciecierzyca
curry
dip
do pracy
dzieci
dziecko
hummus
na kanapkę
pasta
pasta tahini
przekąska
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00