Sposób przygotowania
- Pokrojone na cząstki pomidory przełóż do rondelka (możesz użyć również pomidorów z kartonika), dodaj pietruszkę, marchewkę, seler korzenny oraz cebulę pokrojone w kostkę.
- Całość zalej wodą i dopraw solą i podgrzej na lekkim ogniu. Kiedy woda odparuje, a warzywa będą wystarczająco miękkie, zmiksuj je za pomocą blendera.
- Następnie dodaj mleko kokosowe, masło klarowane, oliwę, bazylię i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem pesto i grzanki z chleba niskowęglowodanowego.
TIPS
Przerobione termicznie pomidory są bardzo dobrym źródłem likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Likopenu najwięcej znajduje się w przetworach (koncentraty pomidorowe, ketchupy, soki, sosy i passaty pomidorowe),