fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zupa krem z pomidorów i bazylii z dodatkiem pesto i grzanki

45 min.

Składniki

  • 718 g pomidory
  • 60 g marchew
  • 150 g seler korzeniowy
  • 30 g pietruszka, korzeń
  • 1 łyżka(-i) oliwa z oliwek
  • 30 g cebula
  • 2 łyżka(-i) bazylia świeża
  • 1 łyżka(-i) pesto z bazylii na oliwie
  • 20 g chleb niskowęglowodanowy (kromka)
  • 15 g masło klarowane
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli i pieprzu

Wartość odżywcza

15g węglowodany netto (30%)
25g tłuszcz (50%)
10g białko (20%)
15g błonnik
385 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Pokrojone na cząstki pomidory przełóż do rondelka  (możesz użyć również pomidorów z kartonika), dodaj pietruszkę, marchewkę, seler korzenny oraz cebulę pokrojone w kostkę.
  2. Całość zalej wodą i dopraw solą i podgrzej na lekkim ogniu. Kiedy woda odparuje, a warzywa będą wystarczająco miękkie, zmiksuj je za pomocą blendera.
  3. Następnie dodaj mleko kokosowe, masło klarowane, oliwę, bazylię i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem pesto i grzanki z chleba niskowęglowodanowego.

TIPS

Przerobione termicznie pomidory są bardzo dobrym źródłem likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Likopenu najwięcej znajduje się w  przetworach (koncentraty pomidorowe, ketchupy, soki, sosy i passaty pomidorowe),

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bazylia
cebula
CHLEB
marchew
pesto
pietruszka
pomidory
przetwory
seler
ZUPA
zupa pomidorowa

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00