Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko kokosowe lub inne roślinne, które lubisz i tolerujesz do 40 °C do max. 45 °C dodaj miód (nie może być słodzik), agar lub żelatynę i mieszamy, następnie dodaj bakterie jogurtowe (dostępne online na www.zakwaski.pl).
- Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i przełóż do wcześniej wyparzonego słoika. Naczynie zakryj szczelną nakrętką i zostaw w cieple na minimum 6-8 godzin a najlepiej 24 godziny. Nastąpi ścięcie się mleka i powstanie smaczny domowy jogurt kokosowy. Jeżeli chcesz bardziej ścięty jogurt dodaj więcej agaru lub żelatyny.
TIPS
Agar jest glonem, jest to również to naturalną substancją żelującą, kupisz go tutaj. Startery do jogurtów kupisz w sklepie ze zdrową żywnością lub online tutaj, polecam firmę zakwaski. Jogurt spożywaj z keto granolą lub musli sirtuinowym na stabilizację