fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Domowy jogurt kokosowy

24 h

Składniki

  • 800 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1200 ml wody
  • 1 łyżka(-i) miodu
  • 0,5 łyżeczka(-i) agaru lub żelatyny
  • 1 szt. starter do jogurtu

Wartość odżywcza

6g węglowodany netto (21,4%)
20g tłuszcz (71,4%)
2g białko (7,1%)
0g błonnik
205 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej mleko kokosowe lub inne roślinne, które lubisz i tolerujesz do 40 °C do max. 45 °C dodaj miód (nie może być słodzik), agar lub żelatynę i mieszamy, następnie dodaj bakterie jogurtowe (dostępne online na www.zakwaski.pl).
  2. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i przełóż do wcześniej wyparzonego słoika. Naczynie zakryj szczelną nakrętką i zostaw w cieple na minimum 6-8 godzin a najlepiej 24 godziny. Nastąpi ścięcie się mleka i powstanie smaczny domowy jogurt kokosowy. Jeżeli chcesz bardziej ścięty jogurt dodaj więcej agaru lub żelatyny.

TIPS

Agar  jest glonem, jest to również to naturalną substancją żelującą, kupisz go tutaj. Startery do jogurtów kupisz w sklepie ze zdrową żywnością lub online tutaj, polecam firmę zakwaski. Jogurt spożywaj z keto granolą lub musli sirtuinowym na stabilizację

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
domowy jogurt
dziecko
jogurt
lekkostrawna
musli
płatki

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00