Sposób przygotowania
- Marchew, czosnek i cebulę obierz. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj odrobinę soli i odczekaj, aż warzywa puszczą sok, następnie odlej nadmiar wody.
- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki. Awokado obierz ze skóry, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem, dodaj do masy, dopraw kurkumą solą i pieprzem i wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i babkę płesznik, która ma za zadanie skleić składniki (zamiennik dla jajka) . Należy chwilę odczekać a jeżeli jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej, tak aby konsystencja była zwarta. Możesz użyć również mąki kokosowej zamiennie.
- Całość wymieszaj aż do uzyskania gęstej masy. Z gotowej masy uformuj placuszki i wyłóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekaj przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podaj z pesto z bazylii, jarmużu lub suszonych pomidorów i z dodatkiem świeżych warzyw.
TIPS!
Gotowe danie możesz podawać również z frytkami z selera, dyni czy marchewki.