fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Placuszki z cukinii (bez jajka) z pesto i sałatką

40 min.

Składniki

  • 0,5 szt. cukini
  • 0,5 szt. cebuli
  • 1 szt. mała marchewka
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 0,5 szt. awokado
  • 0,25 szt. papryczki chilii
  • 2 łyżeczka(-i) natki pietruszki
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) babki płesznik zmielona (psylium) lub jajowata
  • 1 szczypta(-y) kurkumy
  • 1 szczypta(-y) soli
  • 1 łyżka(-i) pesto z bazylii
  • 100 g zielonych liści
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek

Wartość odżywcza

7g węglowodany netto (9,3%)
54g tłuszcz (72%)
14g białko (18,7%)
13g błonnik
620 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Marchew, czosnek i cebulę obierz. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj odrobinę soli i odczekaj, aż warzywa puszczą sok, następnie odlej nadmiar wody.
  2. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki. Awokado obierz ze skóry, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem, dodaj do masy, dopraw kurkumą solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i babkę płesznik, która ma za zadanie skleić składniki (zamiennik dla jajka) . Należy chwilę odczekać a jeżeli jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej, tak aby konsystencja była zwarta. Możesz użyć również mąki kokosowej zamiennie.
  4. Całość wymieszaj aż do uzyskania gęstej masy. Z gotowej masy uformuj placuszki i wyłóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekaj przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podaj z pesto z bazylii, jarmużu lub suszonych pomidorów  i z dodatkiem świeżych warzyw.

TIPS!

Gotowe danie możesz podawać również z frytkami z selera, dyni czy marchewki.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
babka płesznik
cebula
cukinia
cukinii
czosnek
do pracy
dziecko
grill
impreza
keto
kolacja
kurkuma
marchew
na ciepło
obiad
Placuszki
przekąska
śniadanie
SYLWESTER
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00