fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Tost z jarmużowego tapenade, awokado i poszerowanego jajka, chleb lchf

--

Składniki

  • tapenade na 10 porcji
  • 100 g jarmużu
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 2 łyżka(-i) zielonych oliwek drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka(-i) spiruliny
  • 2 łyżeczka(-i) nasion konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka(-i) dyni
  • 1 łyżeczka(-i) soku z cytryny
  • 1 szczypta(-y) soli do smaku
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • Tost z jarmużem
  • 1 szt. jajka
  • 1 kromka (-1) chleba lchf
  • 0,5 szt. awokado
  • 1 łyżeczka(-i) domowego majonezu
  • 1 szczypta(-y) czarnuszki

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (NAN%)
g tłuszcz (NAN%)
g białko (NAN%)
g błonnik
kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Pokrój oliwki i obrany czosnek w kostkę.
  2. Włóż jarmuż i oliwki z czosnkiem do malaksera uzbrojonego w nóż do cięcia. Wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj spirulinę i krótko zmiksuj tapenade. Dodaj nasiona konopi, pestki dyni i wymieszaj.
  3. Posmaruj kromkę chleba niskowęglowodanowego majonezem. Na wierzchu połóż kawałki awokado i czubatą łyżkę tapenade.
  4. Zagotuj wodę z łyżeczką soli i octu. Mieszaj wodę aby wirowała. Wybij jajko do głębokiej łyżki i zanóż w wirującej i wrzącej wodzie. Mieszaj, aby białko otoczyło żółtko. Możesz użyć również jajko sadzone na miękko. 
  5. Udekoruj tost jajkiem. Posyp solą morską i czarnuszką.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
dressing
dziecko
II śniadanie
JARMUŻ
kanapka
pasta
śniadanie
Tapenade

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00