Sposób przygotowania
- Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Pokrój oliwki i obrany czosnek w kostkę.
- Włóż jarmuż i oliwki z czosnkiem do malaksera uzbrojonego w nóż do cięcia. Wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj spirulinę i krótko zmiksuj tapenade. Dodaj nasiona konopi, pestki dyni i wymieszaj.
- Posmaruj kromkę chleba niskowęglowodanowego majonezem. Na wierzchu połóż kawałki awokado i czubatą łyżkę tapenade.
- Zagotuj wodę z łyżeczką soli i octu. Mieszaj wodę aby wirowała. Wybij jajko do głębokiej łyżki i zanóż w wirującej i wrzącej wodzie. Mieszaj, aby białko otoczyło żółtko. Możesz użyć również jajko sadzone na miękko.
- Udekoruj tost jajkiem. Posyp solą morską i czarnuszką.