Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja poradnia@borkowskadietetyk.pl

Domowy syrop na przeziębienie

01-02-2020

Domowy syrop na przeziębienie

Jesień i zima to czas, który bardziej sprzyja przeziębieniom niż odchudzaniu, jest to też najlepszy sprawdzian dla Twojej odporności. Jeżeli często łapiesz drobne infekcje, które potrafią utrzymywać się przez długi czas, a nawet rozwinąć się do postaci tak niechcianej pełnoobjawowej GRYPY z temperaturą, katarem i łamaniem w kościach.Polecam Ci wprowadzić te 3 składniki na stałe do Twojego żywienia, dzięki czemu wzmocnisz układ odpornościowy i dasz sobie pomóc w walce z wirusami i bakteriami,
które czekają na każdym kroku.

  1.  Cytryna  – cenimy ją głównie za witaminę C, bardzo ważną dla naszej odporności, jest ona również źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, ale i minerałów takich jak potas, magnez. Co więcej, cytryna zawiera również terpeny, które pobudzają wydzielanie śliny, z zawartymi w niej enzymami trawiennymi, co wspomaga pracę układu trawiennego, oczyszczanie, ale również i rozkład niekorzystnych bakterii chorobotwórczych i wirusów. Pamiętaj że dodatek soku z cytryny do wody z witaminą C zwiększa jej działanie nawet kilkukrotnie, ze względu na obecność bio-aktywnych związków, które korzystnie potęgują przeciwzapalne właściwości witaminy C. Cytryna, choć kwaśna, to nie powoduję zakwaszenie organizmu, wręcz odwrotnie sprzyja jego alkalizacji ze względu na obecność zasadowych minerałów. Codziennie zaczynaj dzień od szklanki z sokiem z cytryny, to najlepsza profilaktyka przeziębień!
  2. Czosnek – już jeden ząbek czosnku zawiera duże ilości witamin, minerałów oraz bio-aktywnych związków, które skutecznie zapobiegają infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Ceniony jest głównie za obecność olejków eterycznych, które są bogate w związki siarki, wzmacniające odporność, ułatwiają odkrztuszanie, rozgrzewają, wzmagają potliwość, obniżają gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Czosnek warto dodawać do zup, dań czy domowych past na kanapkę i pesto. W czasie przeziębienia możemy wypić ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, przecisnąć jego spore ilości przez praskę           i podać jako pastę na kromkę pełnoziarnistego chleba.
  3. Imbir – jest bogactwem witamin zawiera m.in. C, B6, E, K, a także kwas foliowy i niacynę, oraz mnóstwo minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, sód i cynk. Wykazuje działanie podobne do leków przeciwzapalnych, co czyni go niezastąpionym w przypadku przeziębień, bólu gardła i grypy. Polecam wykorzystywać imbir jako dodatek do herbaty i przegotowanej, letniej wody. Dodatkowo imbir wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm, bo walczy z przewlekłymi stanami zapalnymi i poprawia trawienie.

Poznaj przepis na domowy syrop, z wykorzystaniem
tych trzech cennych składników.

Syrop możesz stosować jako świetną profilaktykę przeziębień przez cały rok, jak i w czasie kiedy Twój organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.

 

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie regularne wiadomości to zapisz się do mojego bezpłatnego newslettera i stań się moim subskrybentem:

 NEWSLETTER 

ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:

✔  FACEBOOK: Paulina Borkowska Holistic Nutrition Clinic

✔  INSTAGRAM: Borkowska.Dietetyk

✔  YOUTUBE : Paulina Borkowska Dietetyk kliniczny 

ZAPRASZAM CIĘ RÓWNIEŻ DO MOJEJ GRUPY NA FB :  Holistyczne Żywienie- dietetyk kliniczny Paulina Borkowska, będziemy tam rozmawiać o tematach poruszanych na blogu.

Dietetyk kliniczny

Paulina Borkowska

Zdjęcie wykonane przez  BASIOLANDIA 

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

poradnia@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00