Przyspiesz swój metabolizm
Przyspiesz swój metabolizm
Szybki metabolizm to zdrowe mitochondria
Usprawnienie pracy mitochondriów jest kluczem do sukcesu w dietoterapii pacjentów, których prowadzę, dlatego że to one odpowiadają za naszą witalność, metabolizm i poziom energii.Mitochondria to takie mini elektrownie, znajdujące się w naszych komórkach, które produkują energię dla naszego ciała. Bez nich nasze życie nie byłoby możliwe, to do nich trafia pokarm, który spożywamy i tlen, który wdychamy. W mitochondriach zachodzą procesy metaboliczne i wytwarza się energia, która przemienia się w tak zwany ATP, czyli adenozynotrójfosforan, naszą podstawową walutę energetyczną.
Każda komórka zawiera setki lub tysiące mitochondriów, (wyjątkiem są erytrocyty, u których mitochondria, podobnie jak jądro, zanika). W rzeczywistości mamy ponad 100 000 trylionów mitochondriów w naszych ciałach do wytwarzania ATP. Najwięcej mitochondriów znajduje się w aktywnych narządach i tkankach, takich jak serce, mózg i mięśnie.
Kiedy nasze mitochondria nie działają prawidłowo, mamy mniej wydajny metabolizm i możemy być całkowicie pozbawieni energii. Nasze fabryki energetyczne są bardzo wrażliwe i łatwo ulegają uszkodzeniu. Objawem uszkodzenia mitochondriów i zaburzenia ich pracy jest niski poziom energii, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, utrata pamięci, zaburzona regeneracja, uczucie bólu, szybkiego starzenia się i inne. Zmęczenie jest najczęstszym objawem źle funkcjonujących mitochondriów.
Co uszkadza mitochondria?
Jest to niekontrolowany stres oksydacyjny. Brzmi może trochę skomplikowanie, ale dotyka każdego z nas. Żeby było łatwiej, możemy taki stres przyrównać do rdzy na naszym samochodzie, brązowego koloru, który pojawia się na awokado, czy też jabłku po przekrojeniu i wystawieniu na działanie światła, powietrza i temperatury, zjełczałych tłuszczów. Są to również zmarszczki na naszej skórze. Niestety większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nasze własne tkanki mogą być rdzewiejące, a nasze własne tłuszcze są zjełczałe. Przykładami takiego stresu oksydacyjnego w naszym życiu są np.:
- Nadmiar kalorii, zwłaszcza pustych kalorii bogatych w cukier, prowadzących do kompulsywnego objadania się,
- Niezdrowe, utlenione, przetworzone tłuszcze nieznanego pochodzenia, przechowywane w plastikowych butelkach. Margaryny kostkowe, słodycze, chipsy zawierające bardzo szkodliwe dla mitochondriów izomery trans,
- Spożywanie zbyt dużej ilości substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witamin, minerałów, czy też zaburzających trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów,
- Ekspozycja na toksyny,
- Palenie papierosów,
- Nadmierne opalanie się, oparzenia słoneczne
Zbyt duża ilość różnych czynników powoduje zaburzenie równowagi, co prowadzi do wywołania reakcji łańcuchowych prowadzących do uszkodzenia komórek i tkanek. Taki stan utrzymujący się dłuższy czas prowadzi nas na ścieżkę przybrania na wadze, przewlekłych stanów zapalnych i pojawienia się choroby.
Jak zadbać o nasze mitochondria?
O tym, jak poprawić nasze zdrowie i usprawnić funkcję mitochondriów, piszę w książce wydanej razem z doktor Ewą Dąbrowską oraz Beatą Anną Dąbrowską pt. „Dieta warzywno- owocowa dr Ewy Dąbrowskiej… i co dalej?” Do najważniejszych elementów terapii zaliczamy detoksykację, o której więcej możesz poczytać tutaj.
Może pomóc Ci w tym przeprowadzenie kilkudniowego postu, do czego bardzo zachęcam. Pamiętajmy jednak, że taki swoisty detoks musi zachodzić każdego dnia; aby to zrobić, musisz wprowadzić kilka zmian w swoim żywieniu:
- Wyeliminuj przetworzoną żywność typu fast food, cukier i puste kalorie.
- Spożywaj zielone warzywa, one są źródłem energii, której Ci brakuje. Warzywa te pełne są przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które odżywiają twoje mitochondria. Wypijaj codziennie koktajl z zielonych warzyw, bogatych w chlorofil (najbardziej polecany jest jarmuż).
- Zwiększ spożycie tłuszczów omega-3, które budują błony mitochondrialne, dzięki nim są one bardziej elastyczne i mniej podatne na uszkodzenia. Ich dobre źródło to dziki łosoś, makrela, sardynki i anchois (w wodzie), nasiona chia, nasiona lnu, nasiona konopi, orzechy włoskie i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. Jeżeli decydujesz się na suplementy, polecam olej z fermentowanej wątroby dorsza.
- Wyeliminuj stany zapalne, jeżeli ciągle masz problem z osłabioną odpornością, zgagą, wzdęciami, aftami w buzi, nawracającą opryszczką, wysypką lub egzemą, zrób kierunkową diagnostykę krwi, zbadaj się pod kątem nietolerancji pokarmowych, zastosuj dietę eliminacyjną. Poszukaj przyczyny choroby.
- Wyrównaj gospodarkę hormonalną, zwróć uwagę na insulinę, kortyzol, hormony płciowe, hormony tarczycy.
- Oczyść środowisko dokoła siebie, wietrz mieszkanie, korzystaj z filtrów powietrza i wody. Używaj naturalnych kosmetyków, o dobrych składach.
- Zacznij się ruszać, nie musi to być regularny trening na siłowni. Po prostu wyjdź z domu, przewietrz się, idź na spacer. Stopniowo zacznij wprowadzać trening interwałowy, który zwiększa efektywność i funkcjonowanie mitochondriów oraz trening siłowy, który zwiększa ilość mięśni i liczbę mitochondriów.
- Związki, które dodatkowo pomogą Ci usprawnić pracę mitochondriów to:
- glutation – najważniejszy antyoksydant, który usuwa wolne rodniki tlenowe z komórek.
- NAC (N-acetylocysteina)- pomaga zwalczać wolne rodniki tlenowe i zapobiegać szkodom komórkowym. Usprawnia pracę wątroby, wspierając detoksykację i usuwanie ksenobiotyków (pozostałości leków).
- Magnez– stanowi integralną część struktury błon mitochondrialnych. Stabilizuje mitochondria.
- Witaminy z grupy B – ich niedobór zaburza metabolizm i wpływa na spowalnianą pracę mitochondriów. Sprawdź, czy nie dotyka Ciebie problem zaburzenia metylacji.
- Kwas alfa liponowy (ALA)- przede wszystkim jest doskonałym przeciwutleniaczem, czyli substancją neutralizującą wodne rodniki w całym organizmie. Bierze udział w metabolizmie: przekształcaniu pokarmów w energię.
- Koenzym Q10 (ubichinol)-wspiera metabolizm mitochondrialny, pomagając mitochondriom przetwarzać tłuszcz i cukier w ATP.
- Acetylo-L-karnityna – ma wysoki potencjał antyoksydacyjny i neuroprotekcyjny, wykorzystywany jest w leczeniu neurologicznym stanów głębokiego stresu i depresji.
- Resweratrol- to antyoksydant, czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
- D-rybozy -jest częścią składową adenozyny, tworzącej ATP, pomaga w procesach odbudowy ATP.
- NADH– jeden z najważniejszych koenzymów (enzymów wspomagających) jest odpowiedzialny za przetwarzanie pożywienia w energię, a tym samym jego prawidłowe funkcjonowanie,
- Tłuszcze MCT – usprawniają prace mitochondriów, ich dobre źródło to ekologiczny olej kokosowy.
Zadbanie o swoje mitochondria daje bardzo wiele korzyści; sprawi, że będziesz szczuplejszy i mądrzejszy. Dodatkowo wyhamuje proces starzenia się i zwiększy poziom Twojej energii.
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy problem uszkodzonych mitochondriów dotyka również i Ciebie zachęcam Cię do wypełnienia bezpłatnej ankiety zdrowia.
Zrób ten pierwszy krok:
- Wykonaj bezpłatną ankietę zdrowia, sprawdź, jaka jest ilość punktów stanu zapalnego w Twoim organizmie,
- Odbierz dostęp do edukacyjnego video i dowiedz się jakie pierwsze kroki pomogą Ci w walce z Twoimi dolegliwościami, nadwaga czy otyłością oraz jak poprawić stan zdrowia Twoich mitochondriów.
- Pobierz darmowe PDF, wykonaj ćwiczenia i zacznij działać!
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie regularne wiadomości to zapisz się do mojego bezpłatnego newslettera i stań się moim subskrybentem:
ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:
✔ FACEBOOK: Paulina Borkowska Holistic Nutrition Clinic
✔ INSTAGRAM: Borkowska.Dietetyk
✔ YOUTUBE : Paulina Borkowska Dietetyk kliniczny
ZAPRASZAM CIĘ RÓWNIEŻ DO MOJEJ GRUPY NA FB : Holistyczne Żywienie- dietetyk kliniczny Paulina Borkowska, będziemy tam rozmawiać o tematach poruszanych na blogu.
Dietetyk kliniczny
Paulina Borkowska
Dodaj komentarz