fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl

Przyspiesz swój metabolizm

Przyspiesz swój metabolizm

23-03-2018 | Paulina Borkowska | Bez kategorii

Szybki metabolizm to zdrowe mitochondria

Usprawnienie pracy mitochondriów jest kluczem do sukcesu w dietoterapii pacjentów, których prowadzę, dlatego że to one odpowiadają za naszą witalność, metabolizm i poziom energii.Mitochondria to takie mini elektrownie, znajdujące się w naszych komórkach, które produkują energię dla naszego ciała. Bez nich nasze życie nie byłoby możliwe, to do nich trafia pokarm, który spożywamy i tlen, który wdychamy. W mitochondriach zachodzą procesy metaboliczne i wytwarza się  energia, która przemienia się w tak zwany  ATP, czyli adenozynotrójfosforan, naszą podstawową walutę energetyczną. 

Każda komórka zawiera setki lub tysiące mitochondriów, (wyjątkiem są erytrocyty, u których mitochondria, podobnie jak jądro, zanika). W rzeczywistości mamy ponad 100 000 trylionów mitochondriów w naszych ciałach do wytwarzania ATP. Najwięcej mitochondriów znajduje się w aktywnych narządach i tkankach, takich jak serce, mózg i mięśnie.

Kiedy nasze mitochondria nie działają prawidłowo, mamy mniej wydajny metabolizm i możemy być całkowicie pozbawieni energii. Nasze fabryki energetyczne są bardzo wrażliwe i łatwo ulegają uszkodzeniu. Objawem uszkodzenia mitochondriów i zaburzenia ich pracy jest niski  poziom energii, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, utrata pamięci, zaburzona regeneracja, uczucie bólu, szybkiego starzenia się i inne. Zmęczenie jest najczęstszym objawem źle funkcjonujących mitochondriów.

Co uszkadza mitochondria?

Jest to niekontrolowany stres oksydacyjny. Brzmi może trochę skomplikowanie, ale dotyka każdego z nas. Żeby było łatwiej, możemy taki stres przyrównać do rdzy na naszym samochodzie, brązowego koloru, który pojawia się na awokado, czy też jabłku po przekrojeniu i wystawieniu na działanie światła, powietrza i temperatury, zjełczałych tłuszczów. Są to również zmarszczki na naszej skórze. Niestety większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nasze własne tkanki mogą być rdzewiejące, a  nasze własne tłuszcze są zjełczałe. Przykładami takiego stresu oksydacyjnego w naszym życiu są np.:

  • Nadmiar kalorii, zwłaszcza pustych kalorii bogatych w cukier, prowadzących do kompulsywnego objadania się,
  • Niezdrowe, utlenione, przetworzone tłuszcze nieznanego pochodzenia, przechowywane w plastikowych butelkach. Margaryny kostkowe, słodycze, chipsy zawierające bardzo szkodliwe dla mitochondriów izomery trans,
  • Spożywanie zbyt dużej ilości substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witamin, minerałów, czy też zaburzających trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • Ekspozycja na toksyny,
  • Palenie papierosów,
  • Nadmierne opalanie się, oparzenia słoneczne

Zbyt duża ilość różnych czynników powoduje zaburzenie równowagi, co prowadzi do wywołania reakcji łańcuchowych prowadzących do uszkodzenia komórek i tkanek. Taki stan utrzymujący się dłuższy czas prowadzi nas na ścieżkę przybrania na wadze, przewlekłych stanów zapalnych i pojawienia się choroby.

Jak zadbać o nasze mitochondria?

O tym, jak poprawić nasze zdrowie i usprawnić funkcję mitochondriów, piszę w książce wydanej razem z doktor Ewą Dąbrowską oraz Beatą Anną Dąbrowską pt. „Dieta warzywno- owocowa dr Ewy Dąbrowskiej… i co dalej?” Do najważniejszych elementów terapii zaliczamy detoksykację, o której więcej możesz poczytać tutaj.
Może pomóc Ci w tym przeprowadzenie kilkudniowego postu, do czego bardzo zachęcam. Pamiętajmy jednak, że taki swoisty detoks musi zachodzić każdego dnia; aby to zrobić, musisz wprowadzić kilka zmian w swoim żywieniu:

  1. Wyeliminuj przetworzoną żywność typu fast food, cukier i puste kalorie.
  2. Spożywaj zielone warzywa, one są źródłem energii, której Ci brakuje. Warzywa te pełne są przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które odżywiają twoje mitochondria. Wypijaj codziennie koktajl z zielonych warzyw, bogatych w chlorofil (najbardziej polecany jest jarmuż).
  3. Zwiększ spożycie tłuszczów omega-3, które budują błony mitochondrialne, dzięki nim są one bardziej elastyczne i mniej podatne na uszkodzenia. Ich dobre źródło to dziki łosoś, makrela, sardynki i anchois (w wodzie), nasiona chia, nasiona lnu, nasiona konopi, orzechy włoskie i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. Jeżeli decydujesz się na suplementy, polecam olej z fermentowanej wątroby dorsza.
  4. Wyeliminuj stany zapalne, jeżeli ciągle masz problem z osłabioną odpornością, zgagą, wzdęciami, aftami w buzi, nawracającą opryszczką, wysypką lub egzemą, zrób kierunkową diagnostykę krwi, zbadaj się pod kątem nietolerancji pokarmowych, zastosuj dietę eliminacyjną. Poszukaj przyczyny choroby.
  5. Wyrównaj gospodarkę hormonalną, zwróć uwagę na insulinę, kortyzol, hormony płciowe, hormony tarczycy.
  6. Oczyść środowisko dokoła siebie, wietrz mieszkanie, korzystaj z filtrów powietrza i wody. Używaj naturalnych kosmetyków, o dobrych składach.
  7. Zacznij się ruszać, nie musi to być regularny trening na siłowni. Po prostu wyjdź z domu, przewietrz się, idź na spacer. Stopniowo zacznij wprowadzać trening interwałowy, który zwiększa efektywność i funkcjonowanie mitochondriów oraz trening siłowy, który zwiększa ilość mięśni i liczbę mitochondriów.
  8. Związki, które dodatkowo pomogą Ci usprawnić pracę mitochondriów to:
    • glutation – najważniejszy antyoksydant, który usuwa wolne rodniki tlenowe z komórek.
    • NAC (N-acetylocysteina)- pomaga zwalczać wolne rodniki tlenowe i zapobiegać szkodom komórkowym. Usprawnia pracę wątroby, wspierając detoksykację i usuwanie ksenobiotyków  (pozostałości leków).
    • Magnez– stanowi integralną część struktury błon mitochondrialnych. Stabilizuje mitochondria.
    • Witaminy z grupy B – ich niedobór zaburza metabolizm i wpływa na spowalnianą pracę mitochondriów. Sprawdź, czy nie dotyka Ciebie problem zaburzenia metylacji.
    • Kwas alfa liponowy (ALA)- przede wszystkim jest doskonałym przeciwutleniaczem, czyli substancją neutralizującą wodne rodniki w całym organizmie. Bierze udział  w metabolizmie: przekształcaniu pokarmów w energię.
    • Koenzym Q10 (ubichinol)-wspiera metabolizm mitochondrialny, pomagając mitochondriom przetwarzać tłuszcz i cukier w ATP.
    • Acetylo-L-karnityna – ma wysoki potencjał antyoksydacyjny i neuroprotekcyjny, wykorzystywany jest w leczeniu neurologicznym stanów głębokiego stresu i depresji.
    • Resweratrol- to antyoksydant, czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
    • D-rybozy -jest częścią składową adenozyny, tworzącej ATP, pomaga w procesach odbudowy ATP.
    • NADH– jeden z najważniejszych koenzymów (enzymów wspomagających) jest odpowiedzialny za przetwarzanie pożywienia w energię, a tym samym jego prawidłowe funkcjonowanie,
    • Tłuszcze MCT – usprawniają prace mitochondriów, ich dobre źródło to ekologiczny olej kokosowy.

Zadbanie o swoje mitochondria daje bardzo wiele korzyści; sprawi,  że będziesz szczuplejszy i mądrzejszy. Dodatkowo wyhamuje proces starzenia się i zwiększy poziom Twojej energii.

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy problem uszkodzonych mitochondriów dotyka również i Ciebie zachęcam Cię do wypełnienia bezpłatnej ankiety zdrowia.
Zrób ten pierwszy krok:

  1. Wykonaj bezpłatną ankietę zdrowia, sprawdź, jaka jest ilość punktów stanu zapalnego w Twoim organizmie,
  2. Odbierz dostęp do edukacyjnego video i dowiedz się jakie pierwsze kroki pomogą Ci w walce z Twoimi dolegliwościami, nadwaga czy otyłością oraz jak poprawić stan zdrowia Twoich mitochondriów.
  3. Pobierz darmowe PDF, wykonaj ćwiczenia i zacznij działać!

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie regularne wiadomości to zapisz się do mojego bezpłatnego newslettera i stań się moim subskrybentem:

 NEWSLETTER 

ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:

✔  FACEBOOK: Paulina Borkowska Holistic Nutrition Clinic

✔  INSTAGRAM: Borkowska.Dietetyk

✔  YOUTUBE : Paulina Borkowska Dietetyk kliniczny 

ZAPRASZAM CIĘ RÓWNIEŻ DO MOJEJ GRUPY NA FB :  Holistyczne Żywienie- dietetyk kliniczny Paulina Borkowska, będziemy tam rozmawiać o tematach poruszanych na blogu.

Dietetyk kliniczny

Paulina Borkowska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00