Holistic Nutrition Clinic Borkowska +48 782-266-054, +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja poradnia@borkowskadietetyk.pl

Otyłość = niedożywienie jakościowe

11-02-2019

Otyłość = niedożywienie jakościowe

Zdrowy organizm do zachowania zdrowia potrzebuje odpowiednich związków witaminowych, mineralnych, a także fitozwiązków. Niedobór jednego ze składników może doprowadzać do zaburzeń wchłaniania kolejnych składników i nierównowagi co w konsekwencji prowadzi do rozregulować pracę całego organizmu, zaczynając od dysfunkcji układu pokarmowego, pojawia się zgaga, niestrawność, wzdęcia z powodu niedoboru np. kwasu solnego, czego konsekwencją jest zaburzenia pracy enzymów, niewłaściwego trawienia, zaburzone wchłanianie co prowadzi do nieszczelności jelita a finalnie do niedożywienia jakościowego. Gdy brakuje nam podstawowych związków nie mamy szans na prawidłowe i efektywne redukowanie tkanki tłuszczowej, nasz metabolizm jest obniżony, z powodu niedoborów hormony tarczycy nie mają szans na prawidłową aktywację.

Do najczęściej określanych niedoborów możemy zaliczyć niedobór: witaminy D3, witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E , A, i K2  minerałów: magnezu, żelaza, a także cynku, selenu, potasu, wapnia, chromu,  czy miedzi. W konsekwencji czego widzimy konkretne objawy w naszym stanie zdrowia, takie jak:

  • permanentne zmęczenie,
  • tendencja do opryszczek,
  • przeziębień,
  • siniaków,
  • zaburzenie koncentracji,
  • zajady,
  • afty w jamie ustnej,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • zgaga,
  • refluks,
  • białe plamy na paznokciach
  • nieregularne płytka paznokcia co jest związane z niedoborami i nieprawidłowym zakwaszeniem żołądka,
  • insulinoporność,
  • wypadanie włosów,
  • suchość skóry,
  • trądzik,
  • stany zapalne,
  • słaby metabolizm,

Niedożywienie jakościowe jest ogromnym problemem, z którym większość z nas nie zdaje sobie sprawy, Każda osoba mająca nadwagę czy otyłość powyżej 10-15 kg możemy powiedzieć śmiało że jest niedożywiona jakościowo, co potwierdza np. analiza składu ciała wskazująca na wysoki procent tkanki tłuszczowej, podwyższony stan otłuszczenia wewnętrznego czy niska masa mineralna kości.

Aby rozwiązać problem niedożywienia nie wystarczy zakup multiwitaminy. Uzupełnienie tylko jednego z nich zwykle nie przynosi pożądanych rezultatów, bo związki te są od siebie zależne i działają synergicznie. Niedożywienie jakościowe jest problemem przyczynowo skutkowy, i wymaga usprawnienia na kilku płaszczyznach w czym pomaga nam holistyczne podejścia. Obecność wszystkich substancji może być zapewniona tylko dzięki zdrowej diecie i prawidłowemu trawieniu. W tym celu należy wybierać żywą, świeżą, naturalną żywność, bogatą w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki i oczyszczają organizm, jednocześnie

go wzmacniając. W stanach autoagresji i zaburzeniach pracy układu odpornościowego, mamy również ogromne problemy jelitowe związane z zaburzonym trawieniem i nieszczelnym jelitem. Należy wyeliminować wszystkie przetworzone produkty, a także te, które wywołują reakcje alergiczne, dodatkowo w diecie powinny pojawić się produkty usprawniające nasze trawienie, takie jak ocet jabłkowy czy zakwas z buraka a jeżeli to konieczne enzymy trawienne. Alergie i nietolerancje pokarmowe czy nadwrażliwość na pokarm bardzo często niezdiagnozowane, przyczyniają się do uszkodzenia jelita i zaburzonego wchłaniania. W wykryciu nietolerancji pokarmowej lub nadwrażliwości na pokarm pomocne są testy diagnostyczne, ale również zastosowanie okresowej diety eliminacyjnej, dzięki której możemy zaobserwować nasz organizm, ocenić jego reakcje na poszczególne składniki.

Wpływ niedożywienia jakościowego na zdrowie organizmu bardzo dobrze obrazuje doświadczenie na kotach Doktor Francisa Marion Pottengera które, bezsprzecznie udowodniło, ogromnie negatywny wpływ na zdrowie ma spożywanie martwej, wysokoprzetworzonej żywności. Zwierzęta biorące udział w eksperymencie podzielono na dwie grupy. Pierwsza żywiła się zgodnie z naturą surową żywnością, natomiast druga spożywała taki sam pokarm, lecz poddany obróbce termicznej (m.in. pasteryzacji, gotowaniu). Wyniki badań są bezlitosne. Koty z pierwszej grupy cieszyły się dobrym zdrowiem i umierały ze starości, natomiast u zwierząt, które trafiły do drugiej grupy, zaobserwowano dużą zapadalność na alergię, astmę, stany zapalne, zwyrodnienia, choroby serca i nerek, cukrzycę i nowotwory. Co więcej doświadczenie obejmowało cztery pokolenia zwierząt, każde kolejne pokolenie w grupie kotów, spożywające przetworzoną żywność, których żywienie śmiało możemy przyrównać do diety współczesnego człowieka, chorowało częściej. Zwierzęta stawały się też bardziej agresywne. Pojawił się również problem z rozmnażaniem. Problemy zdrowotne kotów z pewnością pokryłyby się z listą chorób cywilizacyjnych w krajach wysokorozwiniętych.

Doświadczenie to definitywnie pokazuje konsekwencje spożywania martwej i przetworzonej żywności. Spożywamy pokarmy, które – mimo upływu daty ważności – nie tracą swoich walorów smakowych czy zapachowych. To nie może być naturalne. Żywność taka została pozbawiona swoich wartości przez napromieniowanie w takim stopniu, że nawet bakterie, pleśń czy grzyby nie mają z niej pożytku. A my ją zjadamy, karmimy nią swoje dzieci, podajemy kobietom w ciąży, jednocześnie zadając sobie dramatyczne

pytania, czemu coraz częściej dręczą nas alergie, nietolerancje pokarmowe czy nowotwory, dlaczego chorują na nie nasze dzieci. Skąd nagle pojawiło się tak wiele chorób autoimmunologicznych, dlaczego tak drastycznie rośnie liczba chorób cywilizacyjnych, skąd tak częste diagnozy autyzmu czy ADHD i problemy z zachodzeniem w ciążę. Ludzki organizm nie radzi sobie z taką żywnością i wyraźnie daje o tym znać, ale większość z nas tego wołania nie słyszy lub nie chce słyszeć. Błędne jest ogólne kategoryzowanie produktów na zdrowe i niezdrowe tylko ze względu na ich kaloryczność, bez brania pod uwagę ich źródła pochodzenia, sposobu uprawy roślin i hodowli zwierząt, zastosowanych metod przechowywania i obrabiania. Wszystkie te czynniki mają ogromny wpływ na właściwości pożywienia. Jedynym rozsądnym wyjściem jest odciąć się od tego rodzaju martwych pokarmów raz na zawsze. Kluczem do sukcesu jest wiedza i umiejętność rozpoznawania, czym jest zdrowa żywność, dlatego przeprowadzam moich pacjentów przez proces holistycznego żywienia w którym stawiam przede wszystkim na edukacje i współpracę ze swoim ciałem, po to abyśmy posiadali wiedzę co nam służy, a co nie, jak funkcjonuje nasze ciało i jaka jest przyczyna naszych dolegliwości czy nieprawidłowości. Na co dzień widzimy konkretne objawy, są to wskazówki dla nas aby wykryć i wyeliminować nieprawidłowości. Jednak aby móc tego dokonać, musimy wiedzieć jak odczytywać objawy i jak na nowo współpracować z naszym organizmem. Zdobyta wiedza pozwoli zapobiegać, bo świadomość naszego ciała i holistyczne podejście do zdrowia, żywności i żywienia, oparta na 5 filarach zdrowia,  jest najlepsza profilaktyką zdrowotną.

Źródło: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej, rozdział I filar zdrowia – autor Paulina Borkowska.

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

 +48 782-266-054
 +47 462-69-533

poradnia@borkowskadietetyk.pl

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00